"

Ікс-кілометр - територія людини

"
[

персональний сайт Олени Маляренко

творчість, журналістика, комунікації
]
& журналістика & ситуаці-Я & Дієтичний новий рік - можна чи ні?

Дієтичний новий рік - можна чи ні?

03.12.2019 11:32

Юлія Філімонова – сертифікований дієтолог-нутріціолог, практикуючий спеціаліст з індивідуального підбору харчування, консультант з харчування фітнес-комплексу «Домінант»,  засновниця проекту «Я себе не впізнаю», авторка корисних солодощів, - відповіла на наші питання щодо корисного й смачного новорічного застілля.

Корр. - Новий рік буде роком щура. І багато хто, намагаючись задобрити  символ 2020, поставить на новорічний стіл побільше сиру, горіхів, копченостей, цукерок. Чи погодяться дієтологи?

- Я скажу, що копченості – це взагалі заборонений. Тільки дуже якісні, і тільки як легка закуска в дуже обмеженій кількості – тоненький слайс на шпажці, з оливкою чи шматочком сиру, не більше. І жодного масла й хліба чи булочок. Щодо сиру скажу так: якщо це справжній сир, то це дуже корисний продукт, але теж не треба зловживати.

Корр. - А солодощі? Невже доведеться відмовитися?

- Прості й корисні рецепти є. Я задоволенням поділюся. Отож, цукерки? Беремо по 100 грамів кураги, чорносливу, фініків, родзинок – все промиваємо, обсушуємо, але не замочуємо. Подрібнюємо. Додаємо 100 г подрібненого гарбузового несмаженого насіння , столову ложечку меду й перемішуємо. Формуємо невеличкі кульки, типу рафаелок, обкатуємо в насіння чіа. І – на холод. Ці цукерки не просто смачні, а й сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Від них не поправляються, а отримують усі необхідні корисні речовини – від вітамінів до мінералів.  Звісно, якщо не переїдати 6 дві-три цукерки

Корр. - Що скажете про  торти чи тістечка?

- Можна зробити шоколадний брауні. Нам потрібні будуть попередньо замочені в окропі, просушені й подрібнені фініки, какао-порошок, в пропорції на кожні 100 грам фініка – 4 столові ложки какао. Висипаю туди не перемелені, що важливо, а подрібнені горішки – я додаю волоські та фундук, а ви можете взяти будь-які, на ваш смак. Формуємо порції десерту, прикрашаємо кунжутним насінням. Безумовно, це калорійний десерт, але корисний і смачний.

Корр. -Чи можна зменшити шкоду від нашого улюбленого олів’є, якщо не вистачить сил від нього відмовитися?

- Так, це нескладно зробити – просто не додавайте картоплі. А ще замініть ковбасу вареним м’ясом або язиком,  маринований огірок – свіжим, майонез – йогуртом з гірчицею та перцем, або приготуйте його самі.

Корр. - Як бути з картоплею? Ось уже 300 років як вона увійшла до нашого раціону й ми без неї не уявляємо застілля.

- Звісно, краще обійтися без неї. Але якщо дуже хочеться, то пропоную корисний аналог відомого «рецепта по-селянськи». Картоплю добре вимити, не чистити, розрізати на 4 частини, і обкатати в такій суміші: перебити в блендері мед,  трошки рослинної олії, кукурудзяний крохмаль з сіллю та куркумою ( можете додати ще якісь улюблені спеції). Потім картоплю викласти на деко на пергаментний папір і запікати в духовці 40 хвилин при температурі 180 градусів. Так буде мінімум жиру і шкоди, і смачно.

Корр. - Давайте, щоб закрити тему шкідливого, але смачного, проговоримо напої, які можуть бути на новорічному столі?

Можливо я вас здивую, але шампанське – не найкорисніший продукт. Цукор і гази не дають нормально засвоїтися ані напою, ані їжі, яку ми спожили. До того ж розтягується шлунок. Те саме, якщо пити спрайт чи кока-колу або фанту. То я б краще порадила сухе біле вино або горілку. Головне – щоб усе було в помірній кількості.

Корр. - Так ви, Юліє, забороните нам і червону ікру та мандарини...

- От уже й ні! Невеличкі тартинки на підсушеному цільнозерновому хлібі з якісним вершковим маслом та ікрою – це і смачно і корисно. То їжте на здоров’я. А от мандарини і справді калорійніші за інших своїх цитрусових «родичів», то майте це на увазі.

Корр. - Давайте спробуємо створити новорічний стіл для тих, хто робить перші кроки до здлоррового харчування?

- Я люблю і готую салат з курки, шматочків грейпфруту, рукколи (утім ви можете використати будь-яку улюблену зелень), перепелиних яєць. Прикрашається він слайсами твердого сиру та кедровими горішками. Заправляємо сумішшю оливкової олії з лимонною цедрою та соком лайму й сіллю - збити й побризкати салат. Курка для салату спочатку дві години маринується в суміші бальзамічного оцту, оливкової олії, натуральних сушених трав, чорного перцю. Потім ріжеться на шматки з мізинець завтовшки і швидко обсмажується на дуже гарячій пательні з двох боків до зарум’янювання.

Найкраща закуска – заливне, яке є кориснішим за холодець. Адже там нема концентрованого бульйону (він розводиться окропом 1х1 і загущується желатином), або використовується овочевий відвар із желатином чи агар-агаром. Ним заливаються порційні шматочки відвареного м’яса, язика чи сердечок, перепелині яйця та зірочки з відварної моркви. Красиво та корисно.

На гаряче пропоную телятину – вирізку або рівний шматочок без жиру та волокон. Попередньо вона дві доби маринується – сіль, оливкова олія, лайм, спеції. Потім ми надрізаємо не до кінця наш «брусочок» і вкладаємо в розрізи овочі за смаком – кабачки, баклажани, цукіні, помідори, солодкий перець, навіть гриби чи оливки. Загортаємо у фольгу й запікаємо в духовці.

До такого м’яса я роблю соус зі сметани жирністю 10%, подрібнених маринованих огірків, лимонної цедри та соку, улюблених спецій. До такого м’яса не потрібна картопля – найкраще смакуватимуть зелені салати з пекінської капусти.

Щодо закусок – червона риба або овочі. А ще я готую чіпси із твердих частин пекінської капусти і до них – сирний соус.

З фруктів найкраще – ананас, грейпфрут, гранат і лайм. А от від бананів, як і від картоплі, краще відмовитися.

Корр. - Як повернути себе до здорового самопочуття після новорічних свят?

- Жодних розсолів. Склянка чистої теплої води та сорбенти  протягом дня. Тим, у кого нема гастритів та виразок, підійде чудовий салат «щітка» - сирий буряк, зелене яблуко, свіжа морква, селера та лимонний сік.  Порція в 250 грамів очистить весь шлунково-кишковий тракт і збадьорить. Але повторю, краще не переїдати і знати міру.

Корр. - Скажіть, а перед святами та після свят чи додається у вас, як у дієтолога, роботи?

- Роботи завжди багато. То я б сказала, що роботи не більшає до свят, а я працюю в режимі 247 навіть і на свята. Зараз дуже великим попитом користуються не лише рецепти схуднення чи навпаки набирання недостатньої ваги. А й розробка індивідуальних дієт для доброго самопочуття та за показами лікаря, розробка сімейного меню, і навіть розбирання холодильників до свят – що викидати, а що знадобиться, з яких продуктів і що саме можна приготувати. В окремих випадках я навіть беруся за такі послуги як приготування корисної їжі.

Перш ніж почати роботу з людиною, я прошу заповнити анкету – в ній зазначаються наявні діагнози та харчові протипоказання, улюблені продукти та небажані, які людина не хоче бачити в раціоні, її спосіб життя тощо. Важлива частина - сума, яку людина або родина може витратити на їжу. Адже щоб правильно харчуватися, не треба бути багатим: завжди є корисні, поживні і доступні продукти. За два роки саме з людей середнього достатку, які до мене звернулися, вдалося скоригувати вагу 104 клієнтам.

Корр. - Прекрасний результат. А чого б ви побажали в новому році нашим читачам?

- Хай наші херсонські жінки навчаться себе любити. Скільки б не було проблем, любіть себе, будьте прекрасні, будьте енергійні та здорові, будьте привабливі. Тільки щаслива жінка може досягти всього, про що вона мріє.

Зв'язатися з Юлією можна тут: https://www.facebook.com/profile.php?id=100011606769188

 

питання ставила Олена Маляренко

календар

     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829